Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2020

'Er is meer dan het moderne westerse perspectief'

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Elke van Riel

Filosoof Angela Roothaan pleit voor een interculturele filosofische dialoog over de natuur. Daarvoor moeten we volgens haar niet alleen ruimte maken voor andere stemmen, zoals die van inheemse volkeren, maar ook voor andere vormen van kennis.

Auteur Elke van Riel     Beeld Jessica Brouwer

De stilste oorlog’ van deze tijd, zo noemt Angela Roothaan de oorlog van de moderniteit tegen de natuur en van ‘de modernen’ tegen de inheemse volkeren. ‘Bruno Latour ziet de “modernen” als een destructieve stam,’ zegt Roothaan (59), universitair docent aan de VU Amsterdam. ‘Aan hem ontleen ik ook die term.’

Klimaatverandering, onblusbare bosbranden in Australië, ontbossing, verwoestijning en grootschalige afname van biodiversiteit maken duidelijk dat de manier waarop we als westerse cultuur met de aarde omgaan niet houdbaar is. In plaats van inheemse volkeren onder de voet te lopen zouden we met ze in gesprek moeten gaan over hun ideeën aangaande hoe we als mens in en met de natuur kunnen leven, betoogt ze in haar afgelopen juni verschenen boek Indigenous.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.