Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2019

De wandelaar als rebel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

We moeten weer vieze voeten durven te krijgen, schrijft filosoof Ton Lemaire. Door te wandelen kunnen we in opstand komen tegen de haast, lawaai en efficiëntiedrang van deze tijd. 

De auto is de heilige koe van de moderne tijd. Het is de belichaming van onze drang naar mobiliteit, snelheid en vrijheid. Die drang is een kwalijke zaak, aldus Ton Lemaire. De schrijver en filosoof, bekend van onder meer Filosofie van het landschap en Onder dieren, schreef al eerder dat de gehaaste moderne mens vervreemd raakt van de wereld, van anderen en van zichzelf. In Met lichte tred zoekt hij een nieuw perspectief op dat typisch hedendaags probleem: het perspectief van de wandelaar. Want alleen te voet kunnen we weer in contact komen met de wereld. Als we de auto nemen, bijvoorbeeld, zien we de wereld om ons heen meestal als een obstakel – je moet er zo snel mogelijk doorheen, want ze is zelf niet het doel van de reis. Op die manier missen we al het moois dat de wereld te bieden heeft. Ook de uiteindelijke gevolgen van het autorijden blijven op afstand. Zo lijken klimaatverandering en het verdwijnen van natuurgebieden abstracte ontwikkelingen die de vervreemde mens vooral van tv kent.
Dat de huidige tijd en haar uitvindingen grote schaduwzijden hebben, is oud nieuws. De normatieve claim dat we daar iets aan moeten doen, is ook niets nieuws. Echter, Lemaire’s oplossing is bijzonder origineel. Wie onze vervreemding – of meer praktische problemen zoals klimaatverandering – wil oplossen, moet geen labjas of pak aantrekken, maar wandelschoenen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.