Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2019

Recensie: Wetenschap is dialoog op het scherp van de snede

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bruno van Wayenburg

Socratische gesprekken en essays over natuurkunde, filosofie, geschiedenis en het persoonlijke leven. Werner Heisenberg, grondlegger van de quantummechanica, publiceerde ze in 1969. Nu zijn ze in het Nederlands vertaald.

Eigenlijk had Werner Heisenberg (1901-1976), grondlegger van de quantummechanica, wiskunde willen studeren. Maar zijn kennismakingsgesprek met de beroemde wiskundige professor Ferdinand Lindemann verliep desastreus, mede door Lindemanns hondje.‘Het dier keek me vijandig aan, ik was een indringer die de rust van zijn baasje kwam verstoren. Ik was zo van mijn stuk gebracht dat ik begon te stamelen en tijdens het spreken merkte ik hoe onbescheiden mijn verzoek eigenlijk was. Lindemann, een vermoeid ogende oude heer met een volle witte baard, vond dat blijkbaar ook, en de lichte irritatie die hem overviel was er misschien oorzaak van dat het hondje op de schrijftafel verschrikkelijk begon te blaffen.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.