Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2019

Het Experiment: Sekseverschil in het brein?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus

Zijn verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen aangeboren? Dat paradigma heerst nog steeds in veel hersenonderzoek.


Illustratie: Bas van der Schot

Experiment: Sekseverschillen in de hersenen bij ratten veranderen onder invloed van stress.

Inmiddels is breed geaccepteerd dat het brein plastisch is. Maar sekseverschillen in het menselijk brein worden verrassend genoeg nog steeds geïnterpreteerd als aangeboren’, vertelt cultuurwetenschapper Annelies Kleinherenbrink. ‘In dit experiment werd onderzocht hoe ratten reageren op stress. Tussen mannetjes- en vrouwtjesratten was er een verschil te zien in het aantal receptoren in de hersenen: mannetjesratten bleken er meer te hebben dan vrouwtjesratten. Na een periode van stress keerde dit verschil om: de vrouwtjes hadden “de mannelijke vorm” gekregen en de mannetjes “de vrouwelijke vorm”. Sekseverschillen in het brein kunnen dus veranderen.

Dat maakt dit experiment relevant voor het nature-nurture-debat. Het laat zien dat er inderdaad biologische verschillen bestaan – alleen wélk verschil hangt af van de omgeving. Nature en nurture kun je niet uit elkaar trekken, ze vormen één systeem. Dat maakt onderzoek natuurlijk veel ingewikkelder – en dat is ook de reden dat dit argument niet opgepikt wordt, ook al is dit soort resultaten bij onderzoek met ratten al decennia bekend. Ondertussen kunnen we in elk geval bescheidener zijn over de resultaten van een MRI-studie die verschillen tussen mannen en vrouwen aantoont. Nu wordt er nog vaak geroepen: zie je wel, nature. Maar dan wordt er niet gekeken of die verschillen iets te maken hebben met de levensloop van die mannen en vrouwen.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.