Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2019

De jongen die koekjes uitdeelde terwijl hij werd geslagen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Onaangepaste, stuntelende idioten worden makkelijk bespot. Maar volgens filosoof Leon Heuts kan er een verlossende kracht uitgaan van de idiotie. Een ode aan een gepest vriendje.

Op de middelbare school leerde ik een jongen kennen die dagelijks stevige pesterijen moest ondergaan. Zijn ouders zaten in een religieuze sekte, wat volgens de bloedhondenmentaliteit van 14-jarige jongens op een school voor rijke Philips-kinderen in Eindhoven voldoende reden was om hem te treiteren. Iets in hem trok mij juist aan. Niet dat ik een nobele uitzondering was; ik deed niet veel om het pesten te voorkomen. Maar ik ging weleens met hem lunchen – we zaten gedrieën aan tafel: hij, ik, en een meisje dat vanwege haar omvang simpelweg ‘pudding’ werd genoemd en dat op school geen vrienden had en weinig sprak. Ik kwam zelfs een enkele keer bij hem thuis, en dan speelden we computerspelletjes. Over religie of zijn ouders hadden we het overigens nooit. We waren op ons gemak, misschien omdat we bij elkaar weinig te verliezen hadden.

Zijn reactie op de pesterijen was curieus. Hij onderging ze, bijna goedmoedig. Hij nam ze als het ware op zich, met een ascetisch geduld. Meer nog: hij complimenteerde zijn kwelgeesten vaak, en gaf ze snoep en vuurwerk. Hij leek oprecht te menen dat zijn goedmoedigheid de jongens een beetje beter zou maken. Waarschijnlijk was het in werkelijkheid een vorm van dissociatie, om de pijn niet te hoeven voelen. De jongens zagen in hem een gek. Hij deelde koekjes uit terwijl hij werd geslagen. Als reactie zei hij zelf ook: ‘Ja, ik ben een idioot.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.