Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2019

Dicht de orgasmekloof

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

‘Vrouwen geven hun eigen plezier nog steeds geen prioriteit.’ Hoogleraar seksuologie Ellen Laan vertelt waarom vrouwen minder genot beleven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

 

Wat kan ik weten?

‘Het is ontzettend belangrijk dat we meer te weten komen over seksualiteit. Op dit moment wordt ons seksuele gedrag vooral vanuit de voortplanting begrepen. Maar seks is veel meer dan alleen je voortplanten. Dat is altijd al zo geweest, en het geldt zeker voor deze tijd. We hebben veel vaker seks dan nodig is voor onze voortplanting. Dus seks als reproductie is een te smal verklaringsmodel. Die verklaring gaat ongeveer zo: voor de evolutie van onze soort is het belangrijk dat mannen promiscue zijn, zij moeten in het belang van de soort namelijk hun zaad zo breed mogelijk verspreiden, terwijl vrouwen eigenlijk met maar één persoon moeten zien te paren, namelijk met de man met het beste zaad. En daar komt dan weer de klassieke ouderschapsverdeling uit voort: een zorgzame huismoeder en een vader die erop uittrekt. De Canadese filosoof en psycholoog Cordelia Fine maakt in haar boek Testosterone Rex gehakt van deze zogenoemde parental investment-theorie. Ze laat zien dat het nooit zo is geweest dat mannen in staat waren hun zaad over honderden vrouwen te verspreiden, want mensen hebben de grootste tijd van hun bestaan in kleine gemeenschappen geleefd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.