Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2019

Vraag je af: 'What if...' en prijs jezelf gelukkig

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Waarom zou je speculeren over een andere levensloop of alternatieve geschiedenis? Volgens filosoof Jeroen Hopster kunnen zulke gedachten nieuwe inzichten opleveren en onze belevingswereld verrijken.

Vasili Alexandrovitsj Archipov behoort tot de onbekende helden uit de wereldgeschiedenis. Archipov was een van de drie gezagvoerders aan boord van de B-59, een Sovjetonderzeeër die op 27 oktober 1962 voor de kust van Cuba voer. De Cuba-crisis was in volle gang. De onderzeeër had torpedo’s met kernkoppen aan boord en lag gereed om de Amerikaanse vloot te bombarderen. Radiocontact met de buitenwereld was verbroken; orders uit Moskou konden niet langer worden opgevolgd. De afspraak was dat de nucleaire torpedo’s zouden worden afgevuurd indien alle drie de gezagvoerders daartoe opdracht gaven. Aan boord ontstond onduidelijkheid of de oorlog al was uitgebroken. De kapitein dacht van wel en stelde voor een torpedo te lanceren. Er brak discussie uit, en een tweede officier stemde in met het voorstel van de kapitein. Maar de nummer drie – Archipov – hield het hoofd koel en wist zijn medegezagvoerders ervan te overtuigen dat ze naar de oppervlakte moesten komen en het contact met Moskou moesten herstellen. Een kernoorlog was afgewend.

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Moker Ontwerp


Dit verhaal kwam pas in 2002 naar buiten, na het overlijden van Archipov. Volgens historici is dit hét moment waarop de Koude Oorlog bijna heet was geworden. Dichter bij een kernoorlog zijn we – vooralsnog – niet gekomen. Het heeft slechts één menselijke beslissing gescheeld – een beslissing die ook nog eens onder hoge druk genomen moest worden. Wat als Archipov anders had gekozen?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.