Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2019

En mensenplichten dan?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Nina Tesselaar

We vroegen onze lezers om nieuwe mensenrechten. Maar zij benadrukten dat we onze plichten niet moesten vergeten. Filosoof Eric Boot gaat daarom in op het belang daarvan. ‘We zijn vergeten dat plichten ons vrijheid kunnen geven.’

In december 2018 vierde de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens haar zeventigste verjaardag, en vroegen we onze lezers om voorstellen te doen voor nieuwe mensenrechten. Er werden prachtige rechten genoemd – zoals het recht op seksuele gezondheid, het recht op woede en het recht om kinderlijk te spelen. Maar we kregen ook opvallend vaak een dringend verzoek: er moet éérst aandacht komen voor mensenplichten voordat we over nieuwe mensenrechten kunnen nadenken. Want we kunnen toch niet zomaar steeds meer eisen zonder iets terug te doen?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.