Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
27-11-2018

Het uitpuilende laatje van de wetenschap

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
We denken dat er in de wetenschap sprake is van vooruitgang door de geschiedschrijving, stelt wetenschapshistoricus en fysicus Thomas Kuhn. Door de geschiedenis van de wetenschap  te begrijpen als één stijgende lijn, lijkt het alsof de wetenschap vooruit gaat.

Maar volgens Kuhn bestaat de geschiedenis van de wetenschap uit verschillende paradigma’s, waarbinnen een bepaalde wetenschapsopvatting heerst. Er is volgens Kuhn wel sprake van vooruitgang binnen het heersende paradigma, maar in deze zelfde periodes worden resultaten die niet stroken met het paradigma – anomalieën – zo lang mogelijk genegeerd:

Anomalieën worden als het ware in een laatje weggestopt totdat het laatje begint uit te puilen. Pas dan, wanneer het paradigma ernstige hiaten vertoont, wijden grotere groepen wetenschappers zich aan het onderzoeken van afwijkende voorbeelden.

Wat volgt is een crisis. Er ontstaan verschillende omvattende theorieën die met elkaar wedijveren over de definitie van een vakgebied, de centrale vraagstukken en methodes daarvan, en in belangrijke mate ook de feiten of objecten waar het zich mee bezighoudt:

Maar tijdens deze crises ontbreken echter nou net de regels die het onderzoek structureren en zijn er dus geen principes te vinden die een logische keuze tussen verschillende mogelijke paradigma’s forceren, of zelfs maar kunnen begeleiden. Kuhn stelt bovendien dat latere paradigma’s niet per se betere kennis opleveren dan hun voorgangers, ze geven vooral antwoorden op andere vragen en schetsen een ander beeld van de wereld.

In het volledige artikel bespreken we een citaat uit Kuhns De structuur van wetenschappelijke revoluties (alleen toegankelijk voor leden). Of bestel ons novembernummer in de webshop.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.