Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2018

Stemmen van Marokkaanse vrouwen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Feminisme in Marokko is volgens sommigen per definitie een vorm van neoliberalisme, stelt Karen Vintges. Ze gaat in op het onderscheid tussen een opgelegd staatsfeminisme en een kritisch feminisme. Daarbij komen ook de ervaringen van Marokkaanse en Marokkaans-Nederlandse vrouwen aan bod. 

Volgens Nancy Fraser is het feminisme vandaag de dag ingelijfd door een neoliberale vrijemarkteconomie die nieuwe vormen van ongelijkheid met zich meebrengt, namelijk die tussen de winnaars en verliezers van een mondiale ratrace. In een baanbrekend artikel, getiteld ‘How feminism became capitalism’s handmaiden – and how to reclaim it’ (Fraser 2013) stelt zij dat het feminisme startte als een maatschappijkritische beweging die maatschappelijke solidariteit, rechtvaardigheid en vrijheid – in de vorm van basisdemocratie – vooropstelde. Maar feminisme vandaag de dag is volgens Fraser verworden tot een programma dat alle nadruk legt op de ontwikkeling van vrouwen tot een autonoom individu dat persoonlijk succes nastreeft, met als hoogste ideaal het vrouwelijke ondernemerschap. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.