Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-07-2018

Weekendlijstje: 4 filosofen over woede

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Van alle hoofdzonden is woede het meest explosief. Zij gaat gepaard met een ontketening van energie die gericht is op wraak en destructie. Maar is deze kracht volledig ontembaar of kan ze ook in goede banen worden geleid? In dit weekendlijstje een verhitte discussie over of woede constructief is of stupide.

Martha Nussbaum
‘Als we goed nadenken over woede, dan beginnen we te zien waarom het een stupide manier is om je leven te leiden’ (Uit: Beyond Anger)
Nussbaum schrijft dat woede twee vormen kan aannemen, en beide hebben ze te maken met vergelding. De ene vorm van woede is gericht op het straffen van de boosdoener om ons leed te verzachten. Dat is onzin volgens Nussbaum. Je verbetert je situatie niet door iemand anders kwaad te doen. De andere vorm van woede is gericht op het herwinnen van je sociale status. Je bent vernederd en wil wraak nemen om jezelf er weer bovenop helpen. In dit geval kun je met woede iets bereiken. Maar Nussbaum benadrukt dat je dan zodanig egocentrisch bezig dat het je meer kwaad dan goed doet. Woede is volgens Nussbaum dus vooral stupide en irrationeel.
Lees hier een interview met Martha Nussbaum of een fragment uit haar boek ‘Woede en Vergeving’.

Fiep van Bodegom
‘Zonder woede geen verlangens naar een radicaal andere wereld.’ (Uit: Wie mag er boos zijn?)
Wanneer je ‘woede’ googlet, reflecteren de resultaten vooral de wens om deze emotie in te dammen. Een onterechte houding volgens Fiep van Bodegom, al begrijpt ze het wel: we verwarren woede maar al te vaak met wraak. Maar de woede van de moderne samenleving is vaak gericht op onrechtvaardigheden in de maatschappij, niet op specifieke personen. Woede en wraak worden hierdoor steeds meer van elkaar losgekoppeld. Van Bodegom schrijft dat woede ‘voor minderheden en groepen zonder macht een toepasselijke en uiteindelijk zelfs positieve emotie is.’ Zij maakt mensen scherper, gerichter, en het zet aan tot handelen. De emotie is een motor voor verandering en tegen onderdrukking.
Lees hier het volledige artikel.

Henk Oosterling
‘Dat opgepepte ego van ons kan wel wat minder. Oosterse technieken worden gebruikt om ons ego nog wat meer te strelen.’ (Uit: ‘Glimlach eens als je woedend bent’)
Woede ontstaat als er iets buiten onszelf is dat niet aan onze verwachtingen voldoet, stelt Henk Oosterling. Het gevaar schuilt erin dat we onze woede opkroppen. Dan reageren we haar later misplaats af op één specifieke zaak. Oosterling trekt lering uit de oosterse benadering. Je moet woede niet wegdrukken, maar je er ook niet door laten opslokken. Door te reflecteren op je woede en je gevoelens met anderen te delen, kun je je woede accepteren en omzetten in constructieve energie. Alleen zo kan woede aanzetten tot daden.
Lees hier het volledige artikel.

Peter Sloterdijk
‘Vandaag de dag kan iedereen profeet zijn die het hoofd koel houdt en tot tien kan tellen.’
In tegenstelling tot de populaire bewering dat de ‘eros’ – volgens Sloterdijk het verlangen naar vooral seksuele partners en consumptiegoederen – de motor is van de mens, wil Sloterdijk ‘thymos’ weer centraal stellen. Thymos is een begrip dat naar woede verwijst, maar ook naar andere temperamentvolle uitingen van de mens, zoals strijdlust, trots en geldingsdrang. Vanwege zijn militaire, heroïsche woede wordt Homerus’ krijger Achilles ook wel gezien als de personificatie van thymos. Hoewel woede een ongerichte kracht is, is die volgens Sloterdijk op zichzelf niet negatief. Ze kan omgezet worden in trots, kracht en eer.
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.