Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2018

Lust: Op naar een revolutie van fantasie en genot

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sophie van Balen
Schrijver en filosoof

Elke dag beteugelen wij onze lusten, anders zouden we niet kunnen functioneren. Sophie van Balen vraagt zich met Herbert Marcuse af wat er zou gebeuren als we daarmee zouden ophouden. Ze voorziet een sensuele revolutie.

Ken je dat: dat je iets wilt, maar weet dat het niet mag? Dat het niet hoort wellicht, of niet mogelijk is? Omdat het verboden is of omdat het je vast en zeker verweten gaat worden? Denk aan de aanblik van dat laatste koekje dat niemand uit beleefdheid pakt of de tergende wetenschap dat je pas over een uur weer een sigaret kunt opsteken. De spanning die zich opbouwt wanneer je niet degene zoent die tegenover je zo onuitstaanbaar aantrekkelijk staat te zijn of de hitte die toeneemt wanneer je een scheldbui inhoudt als je rechts wordt ingehaald? Je herkent het vast wel, want dít is het gevoel van de beschaafde mens. Althans, zo zegt de psychoanalyse.

Maar waarom eigenlijk? Hoe komt het dat onthouding zo’n centrale rol is gaan spelen in ons zelfbeeld? En is dat in deze huidige tijd van overvloed eigenlijk nog wel nodig of überhaupt wenselijk? Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren wanneer we de teugels zouden laten vieren. Of mensen dan in hoog tempo elkaar de kop in zouden slaan en de planeet volledig zouden verwoesten, met smeulende hopen kern- en huisafval als enige overblijfselen, op land dat omringd wordt door zeeën bestaande uit plastic vloeipapiertjes. Of zouden we in ruimteschepen stappen, zoals in de film Wall-E, en binnen een aantal jaar zo dik en dom worden dat we veranderen in pure consumenten, volgzaam en beïnvloedbaar?

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.