Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
15-06-2018

Filosofisch liefdesadvies: Nietzsche

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bram Galenkamp

Lieve Friedrich,
 
De liefde van mijn leven heeft me verlaten – ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb uw boeken al doorgespit, maar er niet de hulp in gevonden die ik zoek. U weet hoe mensen in elkaar zitten en daarom schrijf ik u. Twee maanden geleden heb ik een enorme fout gemaakt: ik ben vreemdgegaan. Mijn vriend heeft dat ontdekt en was er zo kapot van dat hij bij me weg is gegaan. Ik voel me zo schuldig en zijn verdriet doet me zoveel pijn, maar ik weet niet wat ik eraan kan doen. Vertelt u mij alstublieft hoe ik het weer goed kan maken!
 
Met een gebroken hart,
 
Milou

Beste Milou,
 
Er is maar één ding dat ik je kan meegeven: maak je geen zorgen. Niet omdat je je geliefde weer terug gaat krijgen, maar omdat trouw een product is van de slavenmoraal. Bij echte liefde laat je elkaar vrij, terwijl de moderne romantische liefde hetzelfde is als hebzucht – alleen de namen verschillen. Beide zijn een wil tot bezit, waarbij zwakke mensen elkaar in hun macht proberen te houden door ‘trouw’ te verzinnen.

Trouw kan in het kielzog van de liefde ontstaan, als een soort dankbaarheid, een eigenaardigheidje van de smaak of ‘zielsverwantschap’, maar staat los van de liefde. Je hebt dus geen ‘enorme fout’ gemaakt door vreemd te gaan; de enige fout die je hebt gemaakt, is dat je er spijt van hebt, doordat je jezelf een slavenmoraal oplegt! Dat is een vorm van slapheid, iets wat de lagere mens kenmerkt.

Leef daarom vrij, als een kunstenaar! Zoveel mensen denken dat bij hun geliefde hun betere ‘ik’ woont; dat daar de luidruchtigste branding stil wordt. Maar, maar, nobele dromer: ook op het mooiste zeilschip is ondraaglijk veel kabaal. Verstop je daarom niet langer achter slaafse illusies – liefde is hebzucht en het is een schande dat zoiets verafgood wordt! Word een nieuwe mens, word de dichter van je eigen leven!
 
Friedrich

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.