Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2018

Het Moment...dat filosofie helpt in het rouwproces

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Carolien van Welij
Filosoof, neerlandicus


Fotografie: Merlijn Doomernik


Marleen Moors (38) is filosoof en geestelijk verzorger.

Ik kwam terug van een feestje en dacht: dit leven wil ik niet meer. Dit ben ik niet. Ik was vijftien en ik had een gewoon puberleven; ik was vooral bezig met school, kleding en jongens. Maar vanbinnen was het donker, melancholiek. Ik wilde mezelf leren kennen en ben gaan lezen. Belijdenissen van Augustinus was een van die boeken.

Mijn vader was aan longkanker overleden toen ik twaalf was. Ik wilde zijn dood begrijpen. Ik voelde me schuldig. Altijd. Er moest een reden zijn voor zijn dood, en als die er niet was, dan zou het wel aan mij liggen – een soort survival guilt, overlevingsschuld. Ik had last van een schuldgevoel ten opzichte van het leven. Ik praatte met niemand over die verwarring. Augustinus was een gesprekspartner. Hij sprak wel over de dood, over zingeving, over schuld. In zijn autobiografie laat hij heel open, kwetsbaar en grondig zijn mens-zijn zien. Al zijn pijn, zwakheden en scrupules. Het lezen van zijn worstelingen was een troost. Eindelijk iemand die mij begrijpt, dacht ik toen. 

Als 15-jarige benijdde ik hem om zijn geloof dat alles betekenis heeft. Na mijn vaders dood was mijn wereldbeeld op losse schroeven gezet. Ik zocht houvast, metafysische veiligheid, die niet bestaat – maar dat wist ik toen nog niet. Belijdenissen bood de perfecte combinatie van dat religieuze, psychologische én filosofische waarnaar ik op zoek was. ‘Ik ben een vraag geworden voor mezelf’, schrijft Augustinus. Zijn zoektocht naar zijn eigen identiteit was voor mij een spiegel. Ik heb mijn rouw verwerkt door de filosofie in te gaan. Sommige pubers gaan drinken of drugs gebruiken om het hele rouwproces te vermijden. Ik wilde mezelf en de wereld begrijpen.’

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.