Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-03-2018

Waarom mindfulness niet mogelijk is als de wereld niet mindful is (en wat je wel kunt doen)

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Hartmut Rosa

 

Het zangerige Duits van Hartmut Rosa (1965) verraadt zijn geboortestreek: het Zwarte Woud, Duitslands grootste bos, gelegen aan de grens van Frankrijk en Zwitserland. Elk jaar viert de hoogleraar sociologie (Friedrich-Schiller-Universität Jena) er vakantie, van kerstavond tot de eerste dag van het nieuwe jaar. Hij bezoekt er zijn familie, bekommert zich er om de plaatselijke tennisclub en speelt er orgel in de kerk.
 
Ja, dit is een van die kleine oasen van rust waar ik het in mijn werk over heb, zegt Rosa, die grote bekendheid verwierf met zijn diagnose van de moderne tijdservaring: in de negentiende eeuw begon onze grote haast, de eenentwintigste eeuw dwingt ons tot een tempo dat bijna niet meer is vol te houden.
 
Zijn eigen leven lijkt een voorbeeld van die stelling: hij komt net uit Brazilië, volgende week moet hij naar Japan.
 
Na de vervreemding van de politiek en van de samenleving, waar ik het over heb gehad, bespreek ik met Rosa een andere en nieuwe vorm: de toenemende versnelling van de wereld, die ons achterlaat met het gevoel dat we het contact ermee verloren hebben.

Moderne tools als tijdmanagement zijn geen oplossing om het tempo te vertragen en de band met de wereld weer te versterken, meent Rosa. In plaats daarvan moeten we op zoek naar, zoals hij zegt, Resonanz.

Het volledige interview en nog vele andere gesprekken met grote denkers kunt u lezen in 'Filosofisch veldwerk', het nieuwe boek van redacteur bij Filosofie Magazine Florentijn van Rootselaar.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.