Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
09-03-2018

Close Reading Rousseau: Het maatschappelijk verdrag

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Rousseaus maatschappelijk verdrag – grondslag voor de democratie of blauwdruk voor een totalitaire samenleving?

Het maatschappelijk verdrag bundelt ieders individuele autonomie tot een algemene wil: een collectieve wil die gericht is op het algemeen belang. Wanneer een burger níét handelt in overeenstemming met de algemene wil mag hij hiertoe dus gedwongen worden.

‘Zoals de bijzondere wil onophoudelijk ingaat tegen de algemene wil, zo pleegt de regering voortdurend verzet tegen de soevereiniteit’ (128).

Bijzondere wil 

Ieder mens is van nature gericht op zijn eigen welzijn en belangen, en dat eindigt niet met het ondertekenen van het maatschappelijk verdrag. De bijzondere wil is deze wil van het individu, of van een groep. De wil van allen – de optelsom van alle bijzondere willen – moet sterk onderscheiden worden van de algemene wil. Omdat individuen zich nogal eens vergissen in wat goed voor hen is, kan het namelijk zijn dat de wil van allen geenszins op het algemeen welzijn is gericht. 

Wilt u weten wat Rousseau bedoelt met de algemene wil, verzet of soevereiniteit? Lees dan hier de close reading van het citaat.

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.