Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2018

Waarom we allemaal op zoek moeten naar extase

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Neurowetenschapper Michiel van Elk is gefascineerd door het menselijke vermogen tot extase. Hij onderzocht het proefondervindelijk en had ‘wonderbaarlijke’ ervaringen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie Michel Mees


Wat kan ik weten?
‘Als hersenwetenschapper kende ik uiteraard de theorieën over wat er in je brein gebeurt als je mediteert of wanneer je psychedelica gebruikt, maar ik had het effect nog nooit echt aan den lijve ondervonden. Voor Extase besloot ik dat wel te gaan doen. Het is daarom een heel persoonlijk boek geworden, dat ik niet alleen vanuit de neurowetenschappen heb geschreven, maar ook vanuit mijn eigen ervaringen op het gebied van religie en spiritualiteit. Mijn fascinatie voor de menselijke geest is er trouwens alleen maar door toegenomen.
 
Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan ayahuasca-ceremoniën, waarbij je een hallucinerende drank nuttigt die gemaakt is van planten die groeien in het Amazonegebied. Dat was werkelijk wonderbaarlijk. Ik raakte in een soort droomachtige toestand. Ik werd getransporteerd naar een museum waar ik ooit was geweest. Ik keek daar naar een maquette van een kathedraal; plotseling werd ik één met die kathedraal en verschenen er danseressen. Bij een andere sessie was ik ervan overtuigd dat de sjamaan mijn gedachten kon lezen. Hij kon in mijn hoofd kijken. Ik voelde heel sterk de verleiding van het dualisme: mijn geest leek los te bestaan van mijn lichaam. Als wetenschapper geloof ik daar niet in, maar elke keer dat ik zo’n ceremonie deed, werd ik dualistischer.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.