Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2018

Licht op de Afsluitdijk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Claudia Galgau
Kunst & filosofie

Wie zijn we, waar zijn we en wat zijn we aan het doen? Volgens socioloog Daniela Vicherat-Mattar kan autorijden op de Afsluitdijk ons tegenwoordig anders laten kijken naar onze hectische levens.

Dit hele kunstwerk draait om licht, maar wat ik zo mooi vind is dat het niet de typische moderne houding weerspiegelt van “laten we alles maar verlichten”’, zegt Daniela Vicherat-Mattar, socioloog aan de Universiteit Leiden. 
 
Ze heeft het over het 32 kilometer lange kunstwerk Gates of Light van de Nederlandse ontwerpstudio Roosegaarde. Sinds november heeft de studio het historische damwerk van de Afsluitdijk gehuld in reflecterende lichtlagen, die alleen oplichten als er een auto voorbijrijdt. ‘Het wordt dus alleen een poort van licht op het punt dat je die daadwerkelijk passeert. Verder blijft het donker. Dit zorgt ervoor dat je je ineens bewust wordt van je directe omgeving: dat je in een auto op een dam rijdt – iets waar je normaal gesproken niet bij stilstaat.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.