Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-12-2017

Waarom het belangrijk is je te realiseren dat je niet alles weet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De Daodejing, geschreven door de Chinese filosoof Lao Zi, is de basistekst van het taoïsme. Het verhaal gaat dat deze mysterieuze dichtbundel na de Bijbel het meest vertaalde boek ter wereld is. Een belangrijk inzicht uit een van de eerste verzen van de bundel is dat je als mens de oorsprong van het universum (Dao) niet kunt kennen.

De oorsprong van alles is een mysterie dat wordt aangeduid als ondoordringbaar ‘diepe duisternis’. Lau Zi stelt dat het erg belangrijk is om je te realiseren dat de menselijke rede zijn grenzen heeft. Anders wordt de mens arrogant en denkt hij alles in zijn greep te kunnen krijgen, hetgeen vroeg of laat tot zijn eigen ondergang leidt. Daarom ‘is wat we niet weten belangrijker dan wat we wel weten’, zoals een van Lao Zi’s raadselachtige uitspraken luidt.

Naast dat het belangrijk is je te realiseren dat je niet alles weet, benadrukt Lao Zi het belang van ‘niet storend ingrijpen’ ofwel ‘wu wei’. 

De mens die het hoogste levensgeluk wil bereiken, kan proberen zich af te stemmen op de Weg. Hij kan zich oefenen in het ‘niet storend ingrijpen’ (wu wei) in processen. Zo iemand ontwikkelt een steeds grotere openheid voor elke situatie waarin hij zich bevindt. In plaats van zijn wil aan mensen, dieren en objecten (de Chinezen spreken over ‘de tienduizend dingen’) op te leggen, beweegt hij mee met elk proces en bereikt zo spelenderwijs zijn doel.

Als je daarin slaagt, word je in je hart weer een ‘onbevangen kind’.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.