Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2017

Ons empathisch vermogen is overbelast. Een pleidooi voor onverschilligheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Reclamemakers, goede doelen, politieke partijen en journalisten spelen in op onze empathie. Filosoof Ignaas Devisch vindt dat kwalijk. Volgens hem is ons empathisch vermogen overbelast.

'Ik wens geen pleidooi tegen empathie te houden’, zegt Ignaas Devisch. ‘Maar ik verzet me tegen empathie als iets louter positiefs, als het middel tegen alle maatschappelijke problemen.’ Volgens Devisch is het beroep dat voortdurend op ons empathisch vermogen wordt gedaan een al te gemakkelijke oplossing geworden, politiek gezien links tot rechts.

Tekst gaat door onder afbeelding

Fotografie: Merlijn Doomernik

‘Traditioneel zit empathie natuurlijk wat meer in het linkse kamp, maar je ziet haar ook opduiken bij rechts. Volgens links moeten we ons meer inleven in vreemdelingen – vluchtelingen, arme mensen –, volgens rechts juist in de eigen groep: “Eigen volk eerst.” De opvatting van empathie als het medicijn tegen alle problemen lijkt mij gevaarlijk. Je verwacht er dan te veel van. Empathie is slechts het vermogen om mee te voelen met een ander, vanuit wat je denkt dat die ander doormaakt. Het is maar de vraag of je vervolgens ook overgaat tot handelen, laat staan tot goed handelen. Vergeet niet dat een psychopaat ook empathisch is naar zijn slachtoffers.’

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.