Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2017

Murakami's levenslessen: over de gespletenheid van de mens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

De personages van de Japanse schrijver Haruki Murakami leven in een surreële wereld en maken absurde dingen mee. Toch haalde filosoof en Murakami-kenner Ype de Boer er belangrijke levenslessen uit: ‘Heb niet het idee dat je al af bent, dat je überhaupt af kunt zijn.’ Tip: bekijk hier vijf video's waarin Ype de Boer vertelt over de levenslessen van Murakami.
 
Volgens veel Murakami-kenners gaan zijn boeken over een zoektocht naar identiteit, over worden wie je echt bent’, zegt Ype de Boer, filosoof en auteur van Murakami en het gespleten leven. ‘Dat ideaal speelt inderdaad een rol, maar uiteindelijk vormt het een obstakel voor het goede leven van de hoofdpersonen. In de boeken komt er nooit een moment waarop dat “ware zelf” bereikt of gevonden wordt. Dat wil echter niet zeggen dat al die boeken eindigen met totale vervreemding of crisis. De hoofdpersonen leren uiteindelijk om dat ideaal van een vaste, ware identiteit los te laten en zo op een meer dynamische wijze met zichzelf en het leven om te gaan.’

Tekst gaat door onder afbeelding

Illustratie: Thomas Rohlfs

Kafka op het strand

Kafka op het strand, een van de bekendste werken van Murakami, gaat over een 15-jarige jongen die zichzelf Kafka noemt. Zijn moeder en zusje hebben hem op zijn vierde verlaten en bij zijn vader achtergelaten. Zijn vader is een beroemde beeldhouwer en heeft tijdens Kafka’s hele opvoeding een voorspelling herhaald: je zult je vader vermoorden en met je moeder en zus het bed delen.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.