Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 11/2017

Volgens deze rechtspsycholoog moeten we niet op onze intuïtie vertrouwen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is, vindt rechtspsycholoog Harald Merckelbach. We moeten leren onze gevoelens te disciplineren met ons verstand.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: BMFotografie

 

Wat kan ik weten?

‘Binnen de rechtspraak menen sommige mensen aan waarheidsvinding te moeten doen. Maar dat is eigenlijk buitengewoon naïef. Neem het geval van een dermatoloog die naar een moedervlek kijkt op een enkel. Hij zegt tegen zijn patiënt dat de vlek er normaal uitziet. Een tijdje later krijgt de patiënt klachten. Dan blijkt het toch kanker. Uiteindelijk overlijdt hij aan de melanoom. Nabestaanden klagen de dermatoloog aan wegens wanprestaties. Ze vragen andere dermatologen om een second opinion. Die beweren vervolgens dat de dermatoloog had moeten zien dat het een gevaarlijke moedervlek was. Maar achteraf is dat makkelijk oordelen. Het had meer moeten gaan om de vraag of de dermatoloog op dat moment met de kennis die hij toen had de juiste beslissing heeft genomen. Het draait om redelijkheid en prudentie en niet zozeer om waarheid.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.