Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
13-10-2017

Hoe Rousseau je nog steeds beïnvloedt

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Hoe wij onze kinderen opvoeden, de moordende behoefte aan menselijke politici, Boer zoekt vrouw – allemaal het werk van Jean-Jacques Rousseau, betoogt cultuurfilosoof Maarten Doorman.

Het kostte Doorman naar eigen zeggen ‘weinig moeite’ om alledaagse voorbeelden te vinden van de rousseauaanse hang naar authenticiteit. De manier waarop wij onze kinderen opvoeden, onze opvattingen over originaliteit in de kunst, de moordende behoefte aan menselijke politici, een televisieprogramma als Boer zoekt vrouw, de honger naar authentieke ervaringen als we met vakantie zijn – Rousseaus sporen ziet hij overal terug.

Ook merkt Doorman een interessante paradox op in het verlangen naar authenticiteit, waaraan ook Rousseau zelf niet ontkwam:

‘Juist de hang naar echtheid produceert kunstmatigheid. Zodra je de vraag stelt of je wel echt bent wie je bent, ben je al niet meer echt. Dan is het onnatuurlijke daar. Kijk naar al die politici die eerlijk en spontaan willen overkomen op televisie. Om dat te bereiken hebben ze wel uitgebreide mediatraining nodig.’

Lees hier het hele interview met Maarten Doorman over zijn boek Rousseau en ik

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.