Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 10/2017

Een kleine canon van de publieksfilosofie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Filosofie is boekenwijsheid. En juist daarom heb je er veel aan in het leven. Maar welke boeken moet je lezen? We stelden een kleine canon voor u samen. 

Er is geen andere discipline in de academie die zich zozeer verlaat op oude boeken als de filosofie. Filosofen doen niet veel (af en toe wel) empirisch onderzoek in onze spannende wereld. Ze sluiten zich op in hun studeerkamer, en lezen en herlezen de klassiekers. 

Wat ook opvallend is: ze lezen die klassieke werken alsof ze door tijdgenoten zijn geschreven. Ze verwachten van de oude Griek Aristoteles dat hij ons vertelt hoe we een goede samenleving moeten inrichten. En van Plato verwachten ze betekenisvolle woorden over de ziel of over amoureuze kwesties – ook in een tijdperk van polyamorie, Tinderdates en ook – nog steeds – romantische liefde.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.