Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 9/2017

Geluk komt met de jaren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis
schrijver

‘Genot belemmert nuchter denken en is de vijand van het verstand’. Cicero legt uit waarom afnemende lustgevoelens en andere ouderdomsverschijnselen alleen maar een voordeel zijn.

Na een turbulent politiek leven trok Marcus Tullius Cicero (106 – 43 v. Chr.) zich terug in zijn buitenhuis in Tusculum, in de buurt van Rome. Julius Caesar, jarenlang zijn grote tegenstander, die nu de absolute macht bezat, had hem vriendelijk te verstaan gegeven dat zijn leven alleen gespaard zou worden als hij zich voortaan met ongevaarlijke zaken als filosofie zou bezighouden. Kort nadat Cicero zijn intrek in zijn landhuis had genomen, overleed zijn geliefde dochter Tullia. Cicero probeerde zijn tegenslagen te verwerken door het produceren van een stroom boeken waarin hij de Griekse filosofie voor de Romeinen toegankelijk maakte. Zo schreef hij De senectute, ‘over de ouderdom’, door Vincent Hunink vertaald als De kunst van het oud worden, een prettig leesbaar boekje. Het is geschreven in de vorm van een fictieve dialoog, een gebruikelijk filosofisch genre sinds Plato, die vond dat een gesprek de beste manier was om tot de waarheid te komen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.