Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
02-08-2017

Alledaagse waanzin #7: hyperparenting

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Ouders willen natuurlijk dat hun kind goed terecht komt. Maar soms slaan ze wat te ver door in dit streven, vindt filosoof Michael Sandel, en dit kan resulteren in ‘hyperparenting’.

Volgens de Amerikaanse ethicus William May bestaat ouderlijke liefde uit twee aspecten, namelijk uit accepterende en vormende liefde. Accepterende liefde bevestigt het kind zoals het is, terwijl het vormende aspect op zoek gaat naar zijn welzijn. Vaders en moeders die zich schuldig maken aan hyperparenting, geven zich over aan de toenemende druk op kinderen om te presteren, en gaan te ver in de vormende liefde, zegt Sandel.

Volgens Sandel moeten ouders hun ‘openheid voor het ongevraagde’ trainen:

Die term, eveneens van May, bevat precies wat de relatie ouder-kind onderscheidt van overige relaties. Anders dan onze vrienden en geliefden, kiezen we onze kinderen niet. Een kind dat liever buschauffeur wordt dan arts, of bij nader inzien weinig muzikaal talent heeft, zorgt in eerste instantie misschien voor een teleurstelling maar uiteindelijk stellen de ouders hun dromen bij. Ze worden er flexibeler van, zegt Sandel en het helpt tegen de drang om te controleren.

Lees hier wat Sandel nog meer zegt over de oorzaken van en oplossingen voor hyperparenting.
Benieuwd naar meer vormen van alledaagse waanzin? Bekijk hier het dossier of kom naar het Waanzin Festival!

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.