Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
11-07-2017

Alledaagse waanzin #4: schoonheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Kleding uitzoeken, make-up opdoen, ons haar doen: Nederlanders besteden er gemiddeld 4,6 uur per week aan. Hier is niet per se wat mis mee, vindt de Duitse filosoof Rebekka Reinhard, maar we moeten het wel om de goede redenen doen.

Waar vroeger mooi zijn nog een kwestie van geluk was, is dit volgens Reinhard in onze tijd een prestatie geworden. Wie niet sport, dieet en naar de plastisch chirurg gaat, heeft zijn imperfecties aan zichzelf te danken. Die drang naar schoonheid valt te verklaren doordat wij schoonheid tegenwoordig koppelen aan gelukkig zijn, succesvol zijn en bovendien: perfect zijn. Een misvatting, stelt Reinhard.


Zo jutten we elkaar op in een onbereikbaar streven naar ‘het perfecte lichaam’. En Reinhard ziet nog een vorm van ‘schoonheidsgekte’ in onze maatschappij: het streven naar uniciteit.

 ‘Veel mensen denken dat we tegenwoordig individueel en non-conformistisch zijn, maar het tegendeel is waar: onze wereld lijkt meer op de jaren vijftig dan op een moderne maatschappij. Dit is te wijten aan het consumentisme, dat onverenigbaar is met non-conformisme.’


Lees hier meer over Reinhards eigenzinnige visie op schoonheid en kunst. Bestel hier tickets voor het Waanzin Festival. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.