Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
30-06-2017

​Socratische methode

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

In een cursus voor mediavoorlichters is één van de moeilijkere oefeningen een ondervraging waarin de cursist de eenvoudige vraag krijgt: Hoe laat is het? Als hij erin slaagt om langer dan 15 minuten om het antwoord  heen te draaien mag hij door naar de volgende ronde.
 


Als Socrates in deze tijd had geleefd waren ze in een gesprek met hem niet zonder kleerscheuren weggekomen.

Socrates ontdekte, of herontdekte, iets wat de doodsteek voor de sofisten betekende: de waarheid. Hij diende zijn gif toe door middel van een techniek die nu bekendstaat als de ‘socratische methode’: het afvuren van een onuitputtelijke batterij vragen waarmee de stelling van een sofist wordt ondergraven door gebruik te maken van diens eigen woorden en aannames.


Zijn techniek diende niet om gelijk te krijgen.

Het doel van de socratische methode is niet zomaar het dispuut te winnen, maar in een bepaalde kwestie de absolute waarheid te achterhalen. Men moet altijd naar waarheid streven, beweerde Socrates, zelfs als dat betekent dat men zijn mening moet herzien of een debat verliest.


Meer weten over hoe Socrates als vroedvrouw de waarheid ter wereld liet komen? Lees hier het hele artikel. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.