Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2017

Waarom we niet naar geluk maar naar betekenis moeten zoeken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

Wij hebben een onterechte obsessie met geluk, stelt psycholoog Emily Esfahani Smith in haar boek De kracht van betekenis. ‘In het leven draait het niet om geluk, maar om zin.’ Maar hoe doe je dat: zin aan je leven geven?

We moeten ophouden met het streven naar geluk. Tenminste, dat raadt psycholoog en journalist Emily Esfahani Smith (29) ons aan als we een zinvol leven willen hebben. Onze westerse cultuur heeft in haar ogen een geluksobsessie. En tegenstrijdig genoeg lijkt dat streven naar geluk ons juist ongelukkiger te maken. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard, betoogt ze in haar boek, dat onlangs in het Nederlands verscheen als De kracht van betekenis: Hoe zin te geven aan je leven. ‘We jagen het verkeerde doel na.’

In de lobby van een Amsterdams hotel zit Esfahani – ze is kort overgekomen vanuit Washington om een lezing te geven – klaar om uit te leggen hoe je dat nu precies doet: een zinvol leven leiden. Om daar een antwoord op te vinden spitte ze een berg wetenschappelijke onderzoeken naar zingeving door, ging ze te rade bij filosofische theorieën en interviewde ze allerlei verschillende soorten mensen – van een astronaut tot een voormalig drugsdealer.

Nippend aan haar kop thee legt ze uit dat in haar zoektocht naar wat een leven zinvol maakt dezelfde vier thema’s telkens terugkeren: ergens bij horen, een doel hebben, verhalen vertellen en transcendentie ervaren. Dat werden de vier pilaren voor zingeving in haar boek. Maar daarover later meer. Eerst hebben we het over geluk – want wat is er eigenlijk mis mee om dat na te streven?

‘Geluk is vaak oppervlakkig – een gemakkelijk leven waarin we ons goed voelen en weinig stress of zorgen hebben’, zegt Esfahani. ‘Het gaat dan ook vaak gepaard met een goede gezondheid en genoeg geld op de bankrekening. Zo’n leven is iets heel anders dan een zinvol leven, dat diep is en gevuld met rijke ervaringen.’

Verder lezen?
Direct bestellen


€ 20,99

Vul uw gegevens in

Heeft u al een account bij Filosofie.nl? Dan kunt u hier inloggen.
Aanhef
Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
E-mailadres

Herhaal e-mailadres

Wachtwoord*
Bevestig wachtwoord

* minimaal 6 karakters waarvan 1 letter en 1 cijfer
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Telefoonnummer
Bedrijfsnaam


Afwijkende aflevergegevens

Voornaam
Tussenvoegsel
Achternaam
Postcode
Huisnr
Toevoeging
Straat
Plaats
Land
Bedrijfsnaam

Word lid

Log in

Heeft u nog geen account bij Filosofie.nl? Dan kunt u dit hier aanmaken.

E-mailadres
Wachtwoord
Log in
Wachtwoord vergeten?

Gebruik uw gegevens

Liever een ander e-mailadres gebruiken? Dan kunt u dit hier opgeven.

E-mailadres
Wachtwoord
Inloggen en lid worden
Wachtwoord vergeten?

Inloggegevens opvragen

Vul hieronder uw e-mailadres in om een link te ontvangen om een nieuw wachtwoord in te stellen.

E-mailadres
Verzenden
Inloggen?

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.