Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2017

Waarom de rivier mensenrechten moet krijgen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

In april verzamelden we tijdens ons evenement Thinking Planet de meest prikkelende gedachten uit alle windstreken, waar we het komende jaar verder mee gaan denken én doen. Twee van die ideeën: leren leven zonder antwoorden en mensenrechten voor de rivier.


Stelling 1:

Zoek niet naar je diepste kern, maar stel je open voor de wereld
‘Misschien moeten we onszelf eens vertellen dat onze blik op de wereld beperkt is.’ Harvard-hoogleraar Michael Puett over de lessen van de Chinese filosofen.

Er zijn waarschijnlijk weinig filosofen die zozeer de verzinnebeelding van hun denken zijn als Michael Puett. Hij neemt rustig en ontspannen tegenover je plaats, terwijl hij zo zijn Thinking Planet-lezing moet geven. Hij complimenteert je – breed lachend – als je vertelt over je eigen plannen. En hij vertelt graag grappige verhalen.

Michael Puett is hoogleraar Chinese filosofie aan Harvard, een van Amerika’s meest prestigieuze universiteiten, waar hij het ondertussen heeft geschopt tot een van de populairste docenten. De weg heet Puetts laatste boek, dat hij samen met Christine Gross-Loh schreef. Wat Chinese filosofen ons over het goede leven leren, luidt de ondertitel. En het is ook aan die Chinese filosofen dat hij zijn boodschap ontleent: ‘Een van de grote gevaren is dat we te zelfgenoegzaam zijn. We zijn dat als we denken dat we modern zijn, omdat we zelf ons leven kunnen kiezen. We denken dat we alle antwoorden hebben, terwijl alle anderen in vroeger tijden of in andere culturen die antwoorden niet hebben. Maar misschien moeten we onszelf eens vertellen dat onze blik op de wereld beperkt is. Misschien is die best goed, maar wel onvolledig. En dat zorgt ervoor dat we een gevaarlijker wereld creëren dan we dachten.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.