Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
10-05-2017

Een betere wereld: illusie of maakbaar?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De verlichtingsfilosoof Voltaire gelooft niet dat het kwaad in de wereld een diepere zin of betekenis heeft; het is er nu eenmaal. Toch was Voltaire geen pessimist, maar geloofde hij dat we het geluk in eigen hand moeten nemen.
 

‘Voltaire’s tijdsgenoot Leibniz probeerde het idee van een goede en volmaakte God met het kwaad in de wereld te verzoenen. Daarbij introduceerde hij het concept ‘beste van alle mogelijke werelden’: God had geen betere wereld kunnen scheppen dan de onze. Vanuit menselijk perspectief lijkt het alsof de wereld vol ellende zit, maar vanuit Gods perspectief kan het kwaad een hoger doel dienen.

 
Voltaire’s meest bekende werk, Candide, is een satire op Leibniz.
 

‘Ondanks alle rampspoed kent Candide een happy end. Door te tuinieren proberen Candide en de zijnen zelf zin te geven aan een fundamenteel zinloze, ordeloze en kwaadaardige wereld. Daarmee is Voltaire, ondanks zijn afkeer van Leibniz’ optimisme, de echte voorvechter van wat wij tegenwoordig optimisme noemen: het geloof in maakbaarheid.’

 
Meer lezen over hoe Candide zin geeft aan het leven en handelt tegen alle verdrukking in?
Lees hier het artikel. https://www.filosofie.nl/artikelen/wereldklassiekers-candide-van-voltaire.html


 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.