Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
23-03-2017

Onze onophoudelijke kennislust

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Enkele maanden voordat alleskunner –  dichter, romanschrijver, natuurkundige, filosoof, wetenschapper – Johann Wolfgang von Goethe overleed, voltooide hij zijn meest beroemde toneelstuk Faust. Van de verschillende verhalen die over wonderdokter Faust de ronde deden, maakte Goethe zijn eigen versie. 

‘Faust verkoopt zijn ziel aan de duivel Mefistofeles om zijn honger naar kennis te stillen. Waar zijn ontembare wil tot weten in de traditionele legendes werd veroordeeld als hoogmoed, is deze kennislust in Goethes versie absoluut geen veroordeling tot de hel. Goethe leefde immers tijdens de Verlichting en één van de verlichtingsidealen is nu juist de wil tot weten: het is het hoogste en waarachtigste in een mens.’

 Hoewel aan het einde van Fausts leven zijn wil om te weten niet is gestild, weet hij in Goethes versie wel waarom dit zo moet zijn.

‘Het mens-zijn wordt immers niet gekenmerkt door het in pacht hebben van de waarheid, maar door het zoeken ernaar: een zoeken dat nooit bevredigd kan worden. Door dit besef kan Faust zich ontdoen van de innerlijke spanningen die zijn leven hebben beheerst. Wanneer Faust sterft meent Mefistofeles natuurlijk recht op zijn ziel te hebben, maar om Faust te redden laat Goethe de engelen een ‘liefdesoffensief’ inzetten. Ze bombarderen de duivel met rozenblaadjes, waardoor hij met de liefde wordt geïnfecteerd.’

Lees hier de rest van de analyse van Faust, waarin verschillende passages uit het toneelstuk worden geciteerd en besproken (volledig toegankelijk voor leden).

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.