Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 2/2017

Henk Oosterling: ‘Glimlach eens als je woedend bent’

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Nele Goutier
Journalist en antropoloog

Woede roept al snel een negatieve associatie op. Ten onrechte, vindt Henk Oosterling, die betoogt dat woede niet per definitie slecht of goed is. De oosterse filosofie leert ons dat woede constructieve energie kan opleveren.

Wat woede kan doen, ontdekte Henk Oosterling al op jonge leeftijd. Toen zijn moeder de hoofdonderwijzeres op de basisschool vroeg of haar zoon naar het gymnasium zou kunnen, was haar antwoord: ‘Uw soort gaat niet naar het gymnasium.’ ‘Mijn zucht naar erkenning is daardoor heel groot’, vertelt Oosterling. ‘Ik wil mezelf altijd bewijzen. En dat heeft veel opgeleverd: boeken, projecten zoals Rotterdam Vakmanstad. Zo kun je woede transformeren naar iets positiefs.’ 

We zitten in het Rotterdamse appartement van de filosoof – kendozwaarden aan de muur en schuifdeuren van hout en papier. Als ik het uitzicht op de Erasmusbrug wegdenk, waan ik me even in Japan. Onder het genot van een Hollands stukje boterstaaf praat ik met de voormalig kendokampioen en universitair hoofddocent filosofie (Erasmus Universiteit) over woede in het Westen en Oosten.

Fotografie: Bram Budel

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.