Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
05-07-2016

Weekendlijstje: boeken tegen liefdesverdriet

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Thomas Janssen

Is die klootzak vreemdgegaan? Heeft zij je plotseling verlaten voor een ander? Of is de koek simpelweg op? Elk einde van een relatie gaat gepaard met emoties, van woede en cynisme tot depressie en desillusie. De onderstaande boeken geven houvast hoe je met bepaalde emoties kunt omgaan.
 

Er is geen vrouw die deugt ­– Arthur Schopenhauer

U bent boos; zeg maar gerust ziedend. Dan is er niemand waar u beter terecht kunt dan bij de filosoof Arthur Schopenhauer. Deze filosoof heeft van het beledigen bijna een kunstvorm gemaakt; ook van de romantische liefde laat hij weinig heel. Liefde is een truc van het lichaam om te zorgen dat de mens zich voortplant. De mens is niks meer dan een slaaf van deze voortplantingsdrift en al het lijden komt voort uit deze drang. Zelfs als u het niet eens bent met Schopenhauer, kunt u zich tenminste nog troosten met het idee dat er altijd nog iemand is die het zwaarder heeft dan u.
 

Symposium – Plato

Heeft u behoefte aan een herdefiniëring van wat liefde is? Begin deze zoektocht dan bij het Symposium van Plato. Het is niet overdreven om te stellen dat dit werk de standaard is waaraan alle andere boeken over de liefde gemeten worden. En niet zonder reden. Plato geeft maar liefst zeven verschillende betogen over de liefde. Bijna elke vorm komt voorbij, van simpele fysieke lust tot de platonische liefde. Tot slot is Plato een begenadigd schrijver dus zelfs als u een betoog leest waar u het totaal niet mee eens bent, kunt u op zijn minst nog genieten van de manier waarop hij het opschrijft.
 

Weg van de liefde – Alain de Botton

Voldoet uw partner niet aan al uw liefdeswensen? Dan bent u bij Alain de Botton aan het goede adres. Volgens De Botton zijn onze verwachtingen van de liefde veel te hooggespannen. Wij verwachten vriendschap, liefde én goede seks van onze partner en voor minder doen we het niet. Polyamorie of vrije liefde zijn niet de oplossing, omdat we dan weer het ideaal van één perfecte partner moeten opgeven. De Bottons conclusie? Probeer elkaar wat meer te vergeven in een relatie. Zie in dat het leven geen sprookje is met een idyllisch happy end en geniet van de dingen die je wel hebt. Als je de ander een nieuwe kans geeft, weet je nooit wat er kan gebeuren.
 

Ode aan de liefde – Alain Badiou

Heeft de liefde u pijn gedaan en overweegt u nu om haar volledig af te zweren? Niet doen, stelt Alain Badiou. Het is wel nodig dat we haar opnieuw uitvinden. Badiou ziet dat de liefde verdrukt wordt tussen de blinde romantici en de verstokte cynici. ‘Liefde is voor altijd’ of ‘liefde is een illusie’ zijn excuses om het inherente gevaar van de liefde te ontwijken. Volgens Badiou is de essentie van liefde dat het constant spannend is of ze blijft of vervliegt. De kunst van het liefhebben zit hem in de acceptatie van deze onzekerheid, maar er tegelijkertijd toch vol voor te gaan. Alleen dan doe je de liefde in zijn volle glorie recht.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.