Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2016

5 redenen waarom we Freud nu moeten bestuderen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Freud toont als geen ander dat het leven moeizaam en pijnlijk is, maar ook dat een beter leven mogelijk is. Florentijn van Rootselaar legt uit waarom we juist nu Freud moeten lezen.

1. Freud laat ons zien dat de mens ten diepste een verhalenvertellend wezen is – en dat vergeten we nog weleens in de tijd waarin luisteren naar de mens tijdens psychotherapie vervangen is door medicatie van de patiënt. Een miskenning van wie we zijn, vindt ook de Engelse psychoanalyticus en filosoof Darian Leader, want vertellen we niet als eerste een verhaal als ons wordt gevraagd hoe het gaat? En is het niet dankzij die verhalen dat we ons leven als zinvol ervaren?, zo betogen ook filosofen als Adam Sandel. Als we geen verhalen meer vertellen, wordt ook onze individualiteit bedreigd – want elk verhaal is uniek, maar elke pil gelijk.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.