Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-06-2016

De jeugdheld van Martha Nussbaum

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Lynn de Bruijn

Sybil Ludington, vrijheidsstrijder van de Amerikaanse Revolutie, is een van de jeugdhelden van de filosoof Martha Nussbaum. Hoe inspireerde Sybil deze wereldberoemde filosoof?

In één nacht reed ze 64 kilometer om de soldaten die onder het bevel van haar vader stonden, te waarschuwen dat de Engelse troepen de stad Danbury aan vielen. Sybil Ludington wist hierdoor de status van vrijheidsstrijder van de Amerikaanse revolutie te verwerven. Ze was nog maar zestien jaar, maar toen ze over de aanval hoorde, begon ze meteen aan de gevaarlijke tocht door de duisternis en regen. Met een lange stok wist ze zich te verdedigen tegen de gevaren op de weg en klopte ze op de deuren om de soldaten te wekken. Toen ze tegen het ochtendgloren weer bij haar ouderlijk huis aankwam, hadden zich daar zo’n vierhonderd man verzameld om het tegen de Engelsen op te nemen.

De heldendom van dit meisje raakte de zesjarige Martha Nussbaum. ‘Ik vond het zo bijzonder’, vertelt ze. ‘Dat moesten we opvoeren als toneelstuk!’ Zo gezegd, zo gedaan. Zichzelf had ze de rol toebedeeld van Sybil. Welke rol haar moeder speelde, weet ze niet meer, maar haar vader speelde de kolonel. Van oude spullen uit de kelder, fabriceerde ze een paard.

‘Dat boek was mijn eerste kennismaking met patriottisme. Het abstracte idee van vrijheid van het volk werd heel concreet en had voor mij als meisje een emotionele resonantie. Het werd een romantisch verhaal over de moed van het individu: ieder van ons moet dapper zijn, iedereen moet dit gevecht voeren.’ Volgens Nussbaum zijn zulke emotionele verhalen nodig om een gevoel van eenheid te creëren, en ons verbonden te voelen met ons vaderland. Dit idee ligt aan de basis van haar filosofie over Politieke emoties

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.