Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2016

De moraal van de killer robot

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Suzanne van den Eynden
filosoof, publicistDe Amerikaanse filosoof Peter Asaro is een van de leiders van het wereldwijde verzet tegen vechtrobots. ‘Anders dan mensen zijn ze niet in staat om morele en juridische afwegingen te maken.’

Wie beslissingen neemt over leven en dood, moet heel goed begrijpen wat hij doet. Dat is een morele vereiste waaraan een robot nooit kan voldoen’, waarschuwt de Amerikaanse techniekfilosoof Peter Asaro, verbonden aan The New School in New York en het centrum voor Ethiek en Technologie van de Universiteit Twente. Toch vormt de dreigende ontwikkeling van autonome wapens die in oorlogen zelfstandig besluiten een doelwit uit te schakelen volgens hem een reëel gevaar. Want beperkte de invloed van computers zich tot voor kort tot wat hij de ‘informatiewereld’ noemt, tegenwoordig spelen ze een steeds grotere rol in de fysieke wereld: ze maaien ons gras, stofzuigen ons huis, besturen binnenkort onze auto’s en doden straks misschien ook mensen. Volgens Asaro een doemscenario, dat hij samen met wetenschappers en ngo’s wereldwijd wil voorkomen. Sinds zijn eerste paper in 2005 over de ethiek van robotica vormen de technische, juridische, sociale en ethische kanten van militaire robotica zijn voornaamste onderzoeksterrein. Asaro was in april een paar dagen in Nederland om onder meer Tweede Kamerleden te waarschuwen voor de gevaren van killer robots.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.