Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2016

Ons atheïsme begon al bij Socrates

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marco Kamphuis
schrijver

'Niet in het bovennatuurlijke geloven is zo oud als de weg naar Rome’, schrijft classicus Tim Whitmarsh in zijn boek Hemelbestormers.

Het is een fabel dat atheïsme een moderne uitvinding is. Zowel atheïsten als theïsten hebben er belang bij die fabel in stand te houden, aldus Tim Whitmarsh in zijn boek Hemelbestormers. Atheïsme in de klassieke oudheid. Atheïsten stellen hun standpunt graag voor als een product van de Verlichting, de terreinwinst die de ratio op het obscurantisme heeft geboekt; hun tegenstanders schilderen het af als een recente anomalie, een modegril van de decadente westerse wereld. ‘Beide partijen maken zich schuldig aan modernistische ijdelheid’, stelt de classicus van de universiteit van Oxford. ‘Niet in het bovennatuurlijke geloven is zo oud als de weg naar Rome.’

De geschiedenis, zegt men vaak, wordt geschreven door de winnaars. Zoals we concluderen dat de Middeleeuwen door en door christelijk waren omdat zoveel kerken de tijd hebben getrotseerd, zo maken we uit Griekse tempelinscripties de officiële ideologie op. Naar de overlevering van andersdenkenden moeten we nu eenmaal beter zoeken. De denkers van de Verlichting hebben weliswaar nadrukkelijk naar de andersdenkenden van de Oudheid verwezen, maar hun vanzelfsprekende kennis van Grieks en Latijn heeft in onze tijd plaatsgemaakt voor onwetendheid – vandaar onze blinde vlek voor de lange geschiedenis van het atheïsme. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.