Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
12-04-2016

Filosofie Nacht: De politiek urgente route

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Weet u al welke programma’s u op de Filosofie Nacht wilt zien? We vragen Leon Heuts, hoofdredacteur van Filosofie Magazine, welke route hij aanbeveelt.De geschiedenis van de filosofie heeft prachtige morele theorieën opgeleverd, maar uiteindelijk luidt toch de vraag: wat zouden jij of ik doen? We kunnen wel afwachten hoe de EU de vluchtelingencrisis oplost, en daar vervolgens iets van vinden. Maar daarmee gaan we de vraag uit de weg of en hoe wij zelf moeten handelen. Daar spreekt Paul van Tongeren over tijdens Waarom neem ik geen vluchteling in huis.

Vervolgens zou ik naar het Actualiteitenpanel: mensenrechten in Turkije gaan. Dit programmaonderdeel is actueel en dringend, denk bijvoorbeeld aan de Turkijedeal. Die houdt in dat we voor iedere vluchteling die we terug sturen, er een van Turkije overnemen. Volgens mensenrechtenorganisaties en rechtswetenschappers druist dit om meerdere redenen in tegen het Vluchtelingenverdrag. Wat je ook van het verdrag vindt, als Europa het niet nauw neemt met mensenrechten, moet je goed op de hoogte zijn.  

Tijdens De engel van de geschiedenis opent Nanda Oudejans onze ogen voor het geweld dat we vluchtelingen nu al aandoen. Dit doet ze aan de hand van een metafoor van Walter Benjamin. Deze engel leert ons niet te kijken naar het gevaar in de toekomst (bijvoorbeeld de vluchtelingen die gaan komen), maar naar de ellende die zich al voor onze ogen afspeelt. Ik vind Oudejans op het gebied van vluchtelingen één van de scherpste denkers die dit land rijk is. 

Ondanks het feit dat hij lid was van de nazipartij, is Carl Schmitt een belangrijke en interessante denker. Zijn duiding van politiek als een tegenstelling tussen vriend en vijand is razend actueel. We denken vaak dat we politieke tegenstellingen via een dialoog kunnen oplossen. Maar dialoog lijkt niet het antwoord op terrorisme, en hetzelfde geldt misschien ook voor de oplopende spanning tussen Europa en Rusland. De vraag is: hoe wel? Interessant aan Schmitt is dat ook een aantal linkse denkers hem omarmen – in een wereld waarin het neoliberalisme de enige status quo schijnt, opent zijn denken over politiek de mogelijkheid van een strijdbaar alternatief. Sowieso vind ik de collegereeks in de expozaal over grensoverschrijdende denkers heel spannend. En Theo de Wit is een van de meest erudiete mensen die ik ken.

Overigens wil ik ook het hedonistisch dansfeest noemen, waarmee we de Nacht afsluiten. Van Nirvana tot The Posies via David Bowie, REM met een omweg terug naar The Pixies en The Red Hot Chili Peppers. Het illustere dj-duo Tom and Jimmy halen hun inspiratie uit de late jaren tachtig en negentig en draaien vanaf middernacht tot de klok van drie in de grote zaal. Na denken is het goed dansen. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.