Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
08-04-2016

Weekendlijstje: Over de grens

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De Filosofie Nacht met als thema 'over de grens' gaat bijna van start. De beste artikelen hebben wij voor u op een rijtje gezet zodat u zich rustig kunt voorbereiden op deze veelzijdige nacht vol inspirerende colleges van de grootste denkers van onze tijd. 


De langzame dood van het Vluchtelingenverdrag

'Het slaat me koud om het hart als ik denk aan de talloze vluchtelingen die reddeloos verloren zijn in opvangkampen in Libanon en Jordanië en die weten dat de wereld zijn grenzen voor hen gesloten heeft. Ik denk aan het ongeluk van vluchtelingen in Turkije die nog een laatste restje hoop hadden, maar nu overgeleverd zijn aan een asielloterij', zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans over de vluchtelingendeal met Turkije. Lees hier het volledige artikel.  
 

Het vormgeven van liefde

'Ik pleit niet voor het terugdraaien van de emancipatie van de vrouw. Allerminst! Maar de verwachting dat liefde, na duizenden jaren van ongelijkheid, gewoon hetzelfde blijft wanneer de spelers van het spel veranderen, dat lijkt me naïef. Onafhankelijke liefde bestaat niet. Men moet iets bij elkaar te halen hebben, willen we voor langere tijd samen blijven', zegt Simone van Saarloos over de plek van de liefde tussen de veranderende rolpatronen van mannen en vrouwen. Lees hier het volledige artikel. 
 

Marli Huijer: ‘Discipline kan onze vrijheid waarborgen’

Marli Huijer pleit voor een herwaardering van discipline. ‘In onze tijd hoeft discipline geen bedreiging voor vrijheid te zijn’, zegt ze. ‘Het is een instrument dat, als het op de juiste manier wordt ingezet, onze vrijheid juist kan waarborgen.’ Lees hier het volledige interview. 
 

Wat als … je een kennistest moet halen voor je mag stemmen?

‘In de liberale democratie heb je de vrijheid om apolitiek te zijn’, zegt politiek filosoof Tamar de Waal. Dit leidt tot een probleem, want ook mensen die niets van politiek weten, hebben stemrecht. Is een kennistest voor je mag stemmen de oplossing? Tamar de Waal geeft antwoord. Lees hier het volledige artikel. 
 

Nanda Oudejans: ‘We zien niet dat de catastrofe zich voor onze ogen afspeelt’

'Het liefst zien we natuurlijk alleen maar succesvolle vluchtelingen. Maar we selecteren nu eenmaal niet op goed gedrag, kansen of talenten, dus je zult ook mensen moeten beschermen die niet succesvol zijn', zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Lees hier het volledige artikel. 
 

Wat als… elk euthanasieverzoek zou worden goedgekeurd?

'Er zijn mensen die vinden dat artsen niet zo moeten zeuren en weifelen bij een verzoek om de dood. Ze vragen zich af waarom het zo moeilijk is om een verzoek goedgekeurd te krijgen. Maar het is echt niet zonder reden dat we deze verzoeken met fluwelen handschoentjes aanpakken', zegt Paul Moyaert op de vraag: 'Wat als elk euthanasieverzoek zou worden goedgekeurd?' Lees hier het volledige artikel. 
 

Paul Moyaert: ‘Wanen zijn een vorm van zelfgenezing’

'Het laatste wat je met wanen zou moeten doen, is ze onderdrukken met medicijnen. Je moet ze onderzoeken', zegt de Vlaamse psychoanalyticus Paul Moyaert. Lees hier het volledige artikel. 
 

Filosofie Nacht

De Filosofie Nacht staat volledig in het thema van grenzen. Het belooft een veelzijdige avond te worden vol inspirerende colleges en met een dansfestijn als hedonistische afsluiter. Ook komen? Koop dan hier uw tickets. 

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.