Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 3/2016

Dromen over een nieuw begin

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Rüdiger Safranski

Zitten we in onze tijd van DNA meer dan ooit vastgeklonken aan ons verleden en onze genen? Rüdiger Safranski over opnieuw beginnen, een nieuwe liefde en een nieuwe identiteit. 

Wie kent het niet, dat plezier ergens aan te beginnen? Een nieuwe liefde. Een nieuwe werkkring. Een nieuw jaar. Een nieuwe tijd. In de geschiedenis wordt het nieuwe begin revolutie genoemd. Ook al hebben revoluties altijd weer hun krediet verspeeld, toch blijft de mythe van een vlammend ogenblik, waarop alles eruitziet alsof alles nieuw begint, bestaan. De bestorming van de Bastille in 1789, de bestorming van het Winterpaleis in 1917, de val van de Muur in 1989. Kentering der tijden. Zulke ogenblikken hebben het pathos van de nulpuntsituatie, een nieuw spel: we beginnen met z’n allen opnieuw. Wat kan dat niet allemaal opleveren!

Er bestaan beginperiodes die te groot zijn. Een liefdesgeschiedenis kan een begin hebben waar geen voortzetting ooit tegen opgewassen is. Dan duurt de geschiedenis zo lang als ze door de kracht van het begin gedragen wordt en zal het einde van het begin bijgevolg het begin van het einde zijn.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.