Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2015

Het verre hunkeren

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Ger Groot

‘Revolutionair zijn is heulen met de vijand. Liberaal zijn is het vaderland haten. De moderne democratie is een orgie van verraders’, schreef Pessoa in 1919. Zestien jaar later heeft zijn patriottische positie heeft een mystieke wending ondergaan. Ger Groot geeft aan de hand van een aantal sleutelteksten inzicht in het politieke denken van Pessoa.
 

Fernando Pessoa heeft in zijn leven maar één bundel met Portugese verzen gepubliceerd, en dat was ook volgens hemzelf niet zijn meest fortuinlijke geschrift. Mensagem (Boodschap) verscheen in 1934 als deelnemer aan een door het Secretariaat van Nationale Propaganda uitgeschreven prijsvraag voor de beste poëziebundel met nationalistische inslag. Zo omineus als dat klinkt, was het ook. Acht jaar eerder had een generaalscoup in Portugal een einde gemaakt aan de democratische republiek, twee jaar eerder was António de Oliveira Salazar minister-president geworden; het jaar daarvoor had hij de nieuwe grondwet van zijn autoritaire Estado Novo ingevoerd.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.