Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 7/2015

Heimwee naar seksuele achteloosheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Stephan Sanders

Stephan Sanders vraagt zich af waarom hij zich als scholier niet wilde afficheren met de term ‘homoseksueel’. Michel Foucault leerde hem opnieuw denken.

Er zijn een paar boeken die mij zo geraakt hebben dat ik na lezing de wereld niet alleen anders ging zien, maar dat zelfs mijn ik enigszins werd weggevaagd, en dat ‘iets in mij’ dingen begon te denken ‘die het ook zou kunnen denken’. Die zin is geïnspireerd door Michel Foucault, die ooit opmerkte dat ‘het er soms niet om gaat te denken wat je denkt, maar om na te gaan wat je óók zou kunnen denken’. Denken dus alsof er een nieuw personage in jezelf is opgestaan, wiens gedachtestroom je vrijelijk toelaat, alsof je een gast in je huis ontvangt en zegt: ‘Mijn huis is jouw huis. Gebruik het zoals je dat met je eigen huis zou doen.’ Dat klinkt nog als een beleefdheidsfrase die we allemaal weleens gebruiken om onze gastvrijheid te tonen. Maar in dit geval nam de gast de tekst letterlijk, en verbouwde dus mijn innerlijk.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.