Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
04-06-2015

De zeventiende en achttiende eeuw

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René Gude
Voormalig Denker des Vaderlands

'Je leert de wereld niet kennen door de werken van Aristoteles te becommentariëren, maar door vragen aan de natuur zelf voor te leggen - door middel van experimenten.' Log in of word lid van filosofie.nl om het volledige college (56 minuten) te beluisteren. In het derde deel van de Kleine geschiedenis van de filosofie spreekt René Gude over de zeventiende en achttiende eeuw.

In deze periode raakt de kerk steeds verder verdeeld waardoor haar autoriteit afbrokkelt. Burgers geloven niet langer in de antwoorden van de Openbaring, en zoeken naar natuurlijke verklaringen. Ook op het gebied van politiek en ethiek zijn er geen vanzelfsprekende autoriteiten meer. Sapere Aude! Durf te denken - aldus Immanuel Kant. Het is de officieuze leus van de Verlichting, in de roerige aanloop naar de Franse Revolutie. Log in om hieronder de link naar het volledige college te kunnen afspelen. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.