Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
29-05-2015

De liefdesbrieven van Hannah Arendt

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De romantische briefwisseling tussen Hannah Arendt en haar leermeester Martin Heidegger werd in het Nederlands uitgebracht in de bundel Brieven en andere getuigenissen, 1925-1975. Publicatie van de brieven had suspense over ‘dé grote liefdesaffaire van de twintigste eeuw’ de kop in moeten drukken.
 
Heidegger wilde de correspondentie tussen hem en Arendt koste wat het kost geheim houden. Hij vernietigde haar brieven en vroeg haar hetzelfde te doen met de zijne.

‘De verliefde studente kon dit niet over haar hart verkrijgen, ze kopieerde zelfs sommige teksten die ze aan Heidegger schreef om ze te bewaren.’

Om de geruchten over de affaire tegen te houden, werd de briefwisseling in 1998 toch gepubliceerd. Uit de bundel blijkt dat de vroege correspondentie tussen Arendt en Heidegger zich vooral tekent door hartstocht. Ook uit de gedichten die Arendt voor hem schreef spreekt een hardnekkige verliefdheid.

‘Bij ons weerzien. Bloeit de sering. Ik hul je in kussen. Je mag niets meer missen (Arendt, p. 430).'

Als Arendt en Heidegger de correspondentie later in de jaren vijftig hervatten, zijn de brieven vooral van praktische aard. De romantiek lijkt bovendien plaats te maken voor een zekere afstandelijkheid.

‘Lieve  Martin, Nu is het bijna augustus en ik zou graag snel weten hoe het er met een bezoek in Freiburg voorstaat. Ik hoop dat het goed met je gaat en je niet te veel door bezoekjes wordt geplaagd (Arendt, p. 283).'

Lees hier de recensie over ‘Brieven en andere getuigenissen’  (vrij  toegankelijk voor leden)

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.