Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 6/2015

Denken naar het einde van de nacht

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Drie jonge denkers publiceerden de afgelopen maanden boeken over de kracht van de filosofie. Coen Simon, Jan Drost en Sebastien Valkenberg discussiëren een avond lang over denken, waarheid, wetenschap en verlangen.


Mijn magnum opus schrijf ik pas als ik zestig ben’, zegt Coen Simon (42), auteur van elf boeken en winnaar van de Socratesbeker voor het beste filosofische boek. ‘Net als de Duitse filosoof Hans Georg Gadamer.’ ‘Dat is het voordeel van filosoof zijn: je kunt heel lang doorgaan voor “jonge filosoof”’, vult Sebastien Valkenberg aan, met zijn 37 jaar de jongste van de drie. ‘De meeste mensen denken bij filosofen aan oude, bebaarde mannen met een pijp. De romanschrijver is na zijn vijfendertigste al oud, terwijl de filosoof tot z’n zestigste nog als jonge denker door het leven kan gaan.’ ‘Ja, zo is het’, zegt Jan Drost (1975), en hij neemt een slok van zijn biertje. Uit niets blijkt dat de denkers het praten inmiddels beu zijn, terwijl je dat eigenlijk wel zou verwachten. We hebben op dat moment namelijk al de hele avond lang gediscussieerd, geanalyseerd en geroddeld over de tijd waarin we leven, de rol van de filosoof, elkaars werk en dat van anderen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.