Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 5/2015

René Gude (1957-2015)

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

René Gude vond een steeds groter wordend publiek voor filosofie. Een betere wegbereider voor de filosofie hadden we ons niet kunnen wensen, schrijft Daan Roovers.

'Ik kan leven met onzekerheid. Dat heb ik van Descartes geleerd.’ René Gude zegt het tijdens zijn afscheidsinterview in De Wereld Draait Door. Zelfs in een persoonlijk gesprek over zijn aanstaande dood spreekt hij moeiteloos over de grote denkers alsof het zijn beste vrienden zijn met wie hij dagelijks telefoneert. Descartes, Kant, soms Aristoteles. Op 58-jarige leeftijd is René Gude op 13 maart 2015 overleden, aan de gevolgen van botkanker.

René Gude is de belangrijkste pijler onder de Nederlandse publieksfilosofie, de beweging die de academische filosofie terugbracht naar het publieke domein, terug naar het volk en terug in de krant. Door zijn uitzonderlijke filosofische en didactische expertise, zijn charisma en zijn vasthoudendheid heeft hij samen met enkele andere pioniers in ruim twee decennia onwaarschijnlijk veel voor elkaar gekregen. Nergens ter wereld is deze beweging zo succesvol als in Nederland.

Filosofie Magazine wordt opgericht in het najaar van 1992, door Roeland Dobbelaer en Joep Dohmen. In de zomer van 1993 voegt René zich bij het team. Hij wordt advertentieverkoper. René werkte tot dan toe aan een wetenschapsfilosofisch proefschrift aan de Universiteit van Tilburg en besteedde uren, dagen, maanden, jaren aan het bestuderen van zijn grote ‘liefdes’ Descartes en Kant. Het lukte hem maar niet om al deze kennis om te zetten in verantwoord academisch proza. Dus besloot hij om de redactie van Filosofie Magazine te gaan helpen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.