Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-04-2015

Water

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

René ten Bos
filosoof, hoogleraar

In dit eerste hoofdstuk van het boek Water ontraadselt René ten Bos de man die beschouwd wordt als het begin van de filosofie: Thales van Milete. Zoals een Griekse filosoof betaamt, gaat Thales op zoek naar de oerstof, de archè, van alles. Alles bestaat uit water, is zijn conclusie. De filosofische traditie is opmerkelijk negatief over de man uit Milete, dit hoofdstuk is een poging hem in ere te herstellen. Lees hier een voorpublicatie van Water

 

1. Het thaletische water

Midden in de hooglanden van Anatolië, op bijna tweeduizend meter hoogte, ontspringt de grillige Halys. Tegenwoordig noemen de Turken haar de ‘rode rivier’(kizil irmak’). Het is de langste rivier binnen het grensgebied van Turkije. Eerst stroomt ze naar het westen en zuidwesten, dan gaat ze plotsklaps met een spectaculaire bocht naar het noorden en noordoosten om uiteindelijk al meanderend in de Zwarte Zee uit te komen. In de winter valt de Halys bijna droog en in het voorjaar kan ze het smeltwater uit de bergen niet aan en verandert ze in een kolkende en woeste rivier. Scheepvaart is er niet mogelijk, maar de Turken proberen wel waterkrachtenergie aan de rivier te onttrekken.

De Halys was al in de oudheid beroemd omdat ze lange tijd de grens vormde tussen de wereld die de Grieken nog als hun wereld beschouwden, en de wereld van de ‘anderen’. Aan de oevers van deze rivier zou de eerste filosoof, Thales van Milete, een van zijn beroemdste daden hebben verricht. Croesus, in Griekenland alom bewierookt als briljant veldheer, was vastgelopen met zijn troepen omdat hij geen mogelijkheid zag om de woeste Halys over te steken. De nood was hoog, want uit het oosten naderden Perzische soldaten die onder aanvoering van Cyrus stonden. Thales stelde Croesus voor om een kanaal te graven die de kolkende rivier zou opsplitsen in twee smallere en minder woeste stromen die wel doorwaadbaar waren. Op instigatie van de grote geleerde groeven de soldaten van Croesus in de rivier een extra meanderbocht, waardoor de rivier werd opgesplitst en kon worden overgestoken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.