Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2015

Stelling: In een kapitalistisch systeem worden sommige mensen onverdiend rijk

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Simone van Saarloos, Eric Schliesser, Ingrid Robeyns

Ons panel, bestaande uit Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns reageert iedere maand op een actuele stelling.

Simone van Saarloos
Schrijver, columnist
‘Onverdiend rijk’ gaat er vanuit dat er zoiets bestaat als verdiend rijk. Verdiende rijkdom bestaat alleen wanneer je uitgaat van de kapitalistische redenering die ongelijkheid noodzakelijk acht. De Amerikaanse liberale filosoof John Rawls stelt een taartdiagram voor. Sommige mensen krijgen een groot stuk, omdat zij de juiste vermogens of middelen bezitten om dat stuk te vergroten: ze zijn bijvoorbeeld intelligent en gedisciplineerd. Met het stuk dat zij krijgen, weten ze de hele taart te vergroten. Rawls vindt een ongelijke verdeling rechtvaardig omdat de minderbedeelden daardoor alsnog beter af zijn dan wanneer iedereen hetzelfde stuk krijgt. Zo beredeneerd is verdiende rijkdom een ‘sociaal’ goed.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.