Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 4/2015

Ongelijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Het antwoord op ongelijkheid is vaak herverdeling. Maar is er niet meer nodig? Leon Heuts pleit voor een morele heroriëntatie. Willen we leven in een voortdurende strijd met anderen, willen we wel meedoen met de ratrace?

Op de middelbare school beschikte ik nooit over de merkkleding die je nodig hebt om mee te tellen. De school stond in de wijk Tongelre, in Eindhoven. Een ietwat armoedige volkswijk, maar omdat de school goed bekendstond, stuurde de top van Philips (wonend in dorpen rond Eindhoven, zoals Aalst-Waalre) hun kinderen ernaartoe. Het resultaat was een fascinerend amalgaam van volkse scholieren, met stonewashed jeans en – toch nog dure – sneakers van Puma of Adidas, en zogeheten ‘kakkers’, met polo’s en ruitjesbroeken van merken die ik nooit kon onthouden. Ik had dure sneakers noch een polo, en ik weet nog goed hoe graag ik in elk geval iets wilde hebben waardoor ik mee zou tellen. De merken stonden – en het is vandaag niet anders – voor méér dan kwaliteit (als die al zo bijzonder was); ze hadden ook een symbolische waarde. Ze vertegenwoordigden een sociale code. Meedoen, erbij horen.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.